fredag 31 december 2010

Nya skatter aka musiksyre

Runt julen så har jag skaffat lite mer att lyssna på (det behövs ju alltid, hur mycket man än har) och försöker ägna lite av tiden till att lyssna och pyssla med bland annat följande:

Candlemass - "Epicus Doomicus Metallicus" i nysläpp av Peaceville. 180 grams röd vinyl med gatefold. Numrerad. Snygg utgåva där man hoppat över den (enligt mig) fula baksidan och istället lämnat den svart. De fula men småcharmiga fotografierna på bandet är instoppat bland texterna istället. Jävligt välljudande utgåva av denna klassiker! Lyssna.

Så går vi tillbaka till 70-talet och umgås lite med gubbarna Gong igen. Tredje plattan "You" i en trilogi med konstig mytologi. Historien börjades med brillianta "Flying Teapot" som är helskum! En blandning av rolig barnskiva klart gjord av påtända franska och internationella tomtar, hypnotisk spacerock och skön 70-tals rock.
Denna hittade jag från en billig och schysst gubbe i Tyskland, danke schön I say. Bör lyssnas på innan sömn. Lyssna.




En drös Kreatorplattor letade sig hem också. Det har blivit mycket gammal thrash det sista och klart att Kreator skulle få lite utrymme också. "Pleasure To Kill" är ju den stora guldklimpen i både CD- som såväl vinylsamlingen men det var länge sedan jag gav den tillräckligt med lyssningsutrymme. Tur jag hade som fick tag i en fortfarande inplastad version av "Pleasure..." för runt 50 spänn (!!!).

Något ovanligt för denna bloggen blir nästa skiva, dels för den icke är metal eller 70-tal och för att det är ett soundtrack på CD! Dock kommer den på vinyl, men jag orkade inte vänta. Jag har Tronfeber nu! Ja, jag tycker om den gamla Tron och den nya Tron Legacy passade mig också utomordentligt. Och detta är nog ett av de bästa soundtracken jag hört på senare dagar. Gjort av Daft Punk, som jag skiter i fullständigt i vanliga fall - men här har de lyckats med en pampig blandning av orkester och elektroniskt. Och se filmen och njut nu!
Nästa inlägg kommer troligen att handla om gamla skatter, dvs jag kommer rota i mina skivhyllor här hemma för att hitta gamla godingar jag inte avnjutit på länge. T ex Dawn - "Sorgh På Svarte Vingar Flögh" (sätt in danskt 'ö' istället ;)) som jag lyssnar på just nu - bra men smått bortglömt.

Tills dess: Gott Nytt År! Och lyssna på musiken du njuter av mest.
Jag skall fira lugnt och med tema: space. Dvs rymdig musik och science fiction-filmer. Och god mat såklart.

torsdag 30 december 2010

Survival of The Jul

Jahapp! Så var man tillbaks efter allt julfirande och stök.
Egentligen är jag ingen hård julfirare men det är ett tillfälle att äta gott och förhoppningsvis ha det fint tillsammans med bra människor. Och så blev det ju.
Jag fick grymt fina julklappar, även fast jag varit väldigt stygg och busig (moi?), och tänkte visa ett par av dem här.
Jag blev superglad för alla klappar då jag inte kräver att få gåvor eller sånt. Men när man får det är det bara att bocka och niga och vara tacksam. Och framförallt - användat' direkt!
Inga skivor i mina paket detta år, då jag förser mig själv så ihärdigt med den varan att varken sambo eller någon annan vågar köpa sånt "för imorgon kommer du väl köpa den skivan man skaffat!". Alldeles riktigt skulle jag nog det! Bra smak kallas det. ;)
Ett par skumma, roliga och mycket sköna tofflor som sambons syster tyckte passade mig. ;P
Min själsfrände skaffade mig denna fina klapp. Killer Klowns über alles! Jag älskar denna! <3
Och av samma kära människa fick jag Gizmo! Filmfantast som jag är dyrkar jag Gremlins och har velat ha denna länge. Filmhyllan skälver av glädje. Och sen blev det tydligen en nyårsgåva till mig också, Yoda! Oh Wise One, grant me the Powers!
Dyrka.

Jag känner mig rätt så bortskämd av sambon och dennes familj. Jag tackar, niger och bockar. Samtidigt.

På mellandagsrean hittades lite bra grejjer, och varför inte en CD-skiva också? Förföljde min bästa vän till MediaMarkt för att kolla på nån onödig teknisk skit och struntade totalt i det när följande skiva dök upp i mitt sikte: Root - "Hell Symphony"! På rea dessutom.
Får det lov att vara tjeckisk black metal från 90-talet? Ja för fasen! Root håller samma standard som tidiga Master's Hammer och har en grym ful-men-charmig-corpsepaint. Och tunnhårighet.
Äger. Får duga på CD tills vinyl är inhandlad.

torsdag 23 december 2010

Schul och musique

Hejsan och sorry att bloggen har uppdaterats dåligt det sista. Det har varit fullt upp fast ändå inte.
Vintersolståndet var igår och nu är det juletider, happ.
Så nu kände jag att det var dags att lite kort leverera lite ohelig julmusik.
Njut av den och skit i all dålig julmusik. ;)

Black Widow - "Come To The Sabbat".
Mercyful Fate - "Evil" live 1987!
Behemoth - "Slaves Shall Serve".
Bloodbath - "Hades Rising".
Electric Wizard - "Black Masses".
Enslaved - "For Lenge Siden".
Burzum - "Belus Död".

Men framförallt:
KING DIAMOND! No Presents For X-Mas! Muhahaha!

söndag 12 december 2010

Frenetiskt mässande, hypnotiska djupdykanden

Har du sisådär 20 minuter över? Och känner för mässande, doom och hypnotiskt jammande?
Okej! Gött!
Kolla då in:
Shrinebuilder gör "Pyramid of the Moon" och ett oavbrutet jam.
Och ge dig hän. Och känn basen.

Icke-metal... Eller? vs. King Diamond

Jag sitter här i vintermörkret och funderar. Jag grunnade länge på om jag skulle skaffa den där överhypade skivan som alla, eller nästan alla, pratar om. Och till slut så gjorde jag det, eftersom jag ändå skaffat singeln tidigare. Så, i fredagskväll hämtade jag upp Ghost - "Opus Eponymous" som limited edition-vinyl. Och nej, inte svindyr eller från bolaget. Och ja, färgen var en glad överraskning eftersom det från början inte spelade mig någon roll. 400 ex i clear/black splatter, jatack. Lyssnade innan sovdags. Snabb konstanterande precis innan sovdimman: fortfarande lite för poppigt. Brutalt sataniska texter. Inte lika sövande & hypnotiskt som t ex Hawkwind (angående sovmusik). Mjaaa.
Nu har jag lyssnat varje dag, för att riktigt ge skivan en chans. Albumet som tilltalar alla. Eller? Fortfarande tycker jag om de hårda texterna. Och jag sitter faktiskt och sjunger med lite smått. Har jag också blivit smittad? Det är dock fortfarande liiiite för mycket pop, lite för melodiskt. Och det är sannerligen inte bättre än Mercyful Fate. Men det är rätt bra, faktiskt. Lättlyssnat.
Och jag är rätt glad att jag skaffade LP:n och inte köpte den som CD.

Men, ingenting kan mäta sig med min King Diamond. Melodierna. Ondskan. Metallen. Han är alltid, alltid bäst.
Nu har dock käre King haft oturen att bli inlagd på sjukhus och genomgått en trippel bypass.
Han verkar tillfriskna skapligt men man kan alltså glömma en turné eller ny skiva inom den snaraste framtiden. Vilket är helt förståeligt.
Jag vet precis hur avancerad denna operationen är och hoppas från djupet av min dyrkande själ att Kungen Af Skrämmande Musik snart är återställd. Ty han skall skapa fler skivor att dyrka och göra djävulstecknet till. Så är det bara.
King, get well.
Jag slänger på "Conspiracy" och dyrkar.

Gårdagens second hand-fynd blev något väldigt trevligt. En ovanlig liveskiva med The Doors. Fruktansvärt tydligt och imponerade ljud, nästan i topp med "Made In Japan" med Deep Purple... nästan.

torsdag 9 december 2010

Lite länktips

Lite snabbt vill jag passa på att rekommendera och tipsa om två länkar.
TPL Records som ju hade en fysisk butik i Motala förut men stängt igen den och numera finns på internet (eller det har de väl gjort ett tag förvisso). Jag har varit kund där sedan länge och köpt av dem på skivmässor och via katalog. Det var old school och härligt. Många chansningar.
De har jädrans bra priser och man hittar mycket goa skivor där, varesig det handlar om vinyl eller CD. Ta en titt! Och passa på att köpa Enslaved "The Wooden Box" 8LP till mig, tackar! ;)
För den vill jag gärna ha.

Ett bolag som är lite mindre men som funkar fint att beställa från också är Nordvis. Norrländskt. Smidigt. Mest insnöat på black metal och där finnes bra akter så som: Armagedda, LIK & Lönndom. Så söker du något med t ex Armagedda men inte vill få enorma hål i plånboken - gå in på Nordvis. Nu har de tydligen bättre sida och smidigare betalningsmöjligheter också.

onsdag 8 december 2010

Mer skivor och nörderi

Det var på tiden att jag (återigen) skaffade lite plattor jag av någon anledning inte prioriterat.
Autopsy, Pentagram, Bathory, ett gäng Sodom... Sen skulle ju nya plattan införskaffas också! "In War And Pieces" är riktigt grym. Med textrader som: "Nothing counts more than blood, a pal remains so deathless, never turn your back on God, nothing counts more than blood!" fortsätter Sodom att sprida sin thrashiga war metal (vårrr määäätellll).
Vågar jag säga att Sodom totalt manglar sönder dagens Slayer? Ja, det är min åsikt i alla fall. Tyskland vinner. Skall bli enormt skoj att se dem på Hellfest!
Av en bekant köpte jag lite mer Sodom-guld. Här är en gammal liveskiva. Med ocensurerat och småäckligt omslag!
Här syndas det frenetiskt. Stackars svarta katten dock...











Autopsy har ju nyligen återförenats och släppte en hyllad EP och blev även uppmärksammade för hur bra deras liveframträdanden fortfarande är. Hög klass.
Men jag ägnar mig ändå åt första skivan "Severed Survival" och njuter av den amerikanska dödsen.
Brutalismen är total med detta omslag.


Tro det eller ej, men "Hammerheart" är en skiva som jag tills nyligen alltså inte skaffat mig på vinyl. Fy på mig. Men nu är den hemma, dock inte som original (vilket resten är) utan som orange nyutgåva från Black Mark.
Lite skumt, men charmigt. Låter oheligt och fantastiskt bra. Då jag ägnat mig mer åt "Blood Fire Death" och diskografin innan så låter det väldigt annorlunda. Men denna hedningen njuter ändå.
Här ligger inspirationen för hela viking/pagan genren.Om ni missat det (hur fan då?) så dyrkas King Diamond och Mercyful Fate i detta hem.
Och då och då får tyvärr denna samling hållas tillbaka för inköp av 70-tal, black, death, thrash, doom etc, etc - men nyss kom det några tillskott. Bland annat denna:
"In The Depths Of Hell" är vacker i sin enkelhet. Kanske den vackraste bootleg:en någonsin? Mycket möjligt. Denna liveplatta innehåller bara det gamla materialet, vilket ju är det bästa, och ljudet är helt klart godkänt. Jag är kär återigen.

Vidare till Pentagram - "Relentless". Denna oheliga heavy metal utgåva. Doomdoftande. Mums för öronen. Lyssna på den!SÅ slutligen har det hänt. Mina kära hörlurar gick och dog. I alla fall den ena av lurarna. Och glappkontakt blev det. Efter 10-15 år säger jag farväl till mina gamla - och köper ett par precis likadana fast i snoffsig och rätt så töntig 25årsjublieumutgåva - Koss Porta Pro. Ja jag vet att det blir lite gratis reklam nu men jag älskar dem. De duger till allt. Fast till vinylen brukar jag ha ett par rejäla DJ-kåpor. Men Koss skulle funka fint till den med egentligen.
Mina gamla till vänster, nya (lite fjolligare) till höger:
Nu när vi ändå ägnar oss åt ljud måste jag hylla second hand igen och igen!
Jag har ett tag funderat på att kanske smälla upp en till anläggning här hemma då vi ju har ett rätt stort boende. Min gamla skivspelare duger ju ändå till en hel del.
Dock har jag ej haft någon vettig förstärkare att koppla in i. Men nu fyndade jag igen och för 300:- fick jag en gammal men charmig (och japansk) förstärkare och en jättebra CD-spelare (med bruksanvisning och fjärr) att koppla ihop. Prisa metalgudarna för bra priser och att sakerna överhuvudtaget fungerade. [När jag satte på förstärkaren för första gången lät det som den skulle flyga en sväng i rymden... På ett bra sätt.]
Slängde på min gamla 70-tals spelare och snodde sambons överblivna högtalare och det blev ett välljudande torn som invigdes med "Black Masses" med Electric Wizard. Den skivan lyssnar jag i övrigt på flera ggr om dagen och är närmast hypnotisk. Dock inte ett så snyggt torn, men vem orkar vara sååå ytlig denna gången. ;)

Lycka är musik.

Hellfest 2011

Äntligen. Biljetterna till Hellfest 2011 i Frankrike är fixade!
Jag har aldrig besökt denna festival och det blir intressant att kliva runt i medeltida staden Clisson och titta sig runt också. Men främst skall det ju självklart ses mangel!
Om ni har missat bandsläppen till denna lovande festival så kommer här en listan av alla band som nu är tillagda (de jag absolut inte får missa i fetstil, men jag kommer försöka se så mkt som möjligt):

Ozzy Osbourne
Judas Priest - Scorpions - Trust

Opeth - Anathema - Black Label Society - Kreator - Bolt Thrower

1349 - Ancestors - Arkona - Arma Gathas - Atheist - Audrey Horne - Black Dalhia Murder - Comeback Kid - Dagoba - Electric Wizard - Exhumed - Eyehategod - Firewind - The Gates Of Slumber - Hawkwind - Krisiun - Korpiklaani - Kylesa - Masters Of Reality - Mekong Delta - Pain Of Salvation - Red Fang - Satanic Warmaster - Skeletonwitch - Skyforger - Street Dogs - Unleashed - Vader
Angel Witch - Bad Brains - Belphegor - Church Of Misery - Converge - Coroner - Dodheimsgard - Doro - The Exploited - Grave - The Haunted - In Solitude - Karma To Burn - Malevolent Creation - Mayhem - The Melvins - Morne - My Sleeping Karma - Nasty - Orphaned Land - Raw Power - Septicflesh - Shai Hulud - Sodom - Triptykon - Valient Thorr - Therion - The Young Gods - Your Demise


Japp, det blev igår officiellt att Judas Priest också kommer! Och det är deras sista turné någonsin.
Nu gäller det bara att fixa kattvakt och någonstans att sova innan juni kommer, i värsta fall får det bli att tälta men jag har såklart hellre tillgång till sömn, dusch och en toalett.

Kolla in: Hellfest!

torsdag 2 december 2010

Arkona


Glömde häromdagen att lägga till ett av de mest otippade sakerna man kan hitta i en kristen second hand... Vad? Jo en satans DVD med ryska Arkona! Som stod där bland barnfilmer och komedier. De måste ha trott att detta var en rysk konstig lokal film eller något annat (o)vettigt och prissatt den med 10 kronor, något som jag tyckte var ganska lagom för min plånbok.
10 kronor för hednisk metal på ryska? Jatack.
Förra året recenserade jag nyaste alstret "Goi, Rode, Goi!" för Metalshrine och gav den rätt så bra betyg. Här kommer den recen:

Arkona

Goi, Rode, Goi!” 2009

Det är första albumet jag hört av ryska Arkona som spelar pagan metal. Plattan börjar med den mest medryckande låten av alla, titelspåret ”Goi, Rode, Goi!” och sångerskan och frontkvinnan Maria ”Scream” Arhipova sjunger på ryska direkt från sitt hedniska hjärta. Hon sjunger inte bara skönsång utan sköter också allt growlande alldeles själv! Och det låter faktiskt riktigt förträffligt. Metalscenen är inte välsignad med mycket kvinnor som kan growla, om man bortser från sådana som exempelvis sångerskan i doombandet Thorr’s Hammer som verkar ta i tills hon nästan spyr. Men i Arkona är det alltså Scream som sköter all sång och hon hanterar det väl.

Det är intressant att hela skivan är på ryska men samtidigt är jag som lyssnare nyfiken på vad Scream sjunger om. Temat är rysk historia, den slaviska kulturen och det hedniska arvet. Arkona var för övrigt ett slaviskt tempel i Tyskland som förstördes av kristna danskar. Musikaliskt liknar ”Goi, Rode, Goi!” (som jag tyvärr inte hittar någon översättning till) band som Eluveitie från Schweiz och Ensiferum från Finland. Det är väldigt svårt att likna Arkona vid fler band, för de må inte spela hård black metal men de framstår ändå som väldigt seriösa i folk metal-genren, seriösare än t ex Turisas eller Alestorm. Och de är oftast lite hårdare än Korpiklaani. Utöver de traditionella metalinstrumenten används gamla sådana som t ex säckpipa och fiol.

I ”Na Moey Zemile” känner jag igen några av rösterna, på detta spår gästsjunger sångare från bland annat svenska Månegarm, Heidevolk och Menhir. Sångaren från Månegarm sjunger på svenska om att offra till förfäderna och denna långa låt (ca 15 minuter!) blir i sin helhet väldigt mäktig. Som variation finns det låtar som ”Kupalets” som nästan blir lite meditativ med Marias gammaldags stämma och de sköna trummorna. Jo, det blir faktiskt som en hednisk trumresa till forna tider.

Ju mer jag lyssnar på ”Goi, Rode, Goi!” desto mer fastnar den och blir bara bättre. Dessutom är den väldigt lång, ungefär 79 minuter, och man får väldigt mycket musik för pengarna.Hade jag varit väldigt snabb med att bedöma detta album hade den nog fått medelbetyg men efter några lyssningar är den värd en fyra för sin originalitet.

Betyg: 4/5